GULAI IKAN TEMENUNG UTARA STYLE
BAHAN-BAHAN
- IKAN TEMENUNG
- REMPAH KARI IKAN
- SANTAN
- BAHAN TUMIS -> DAUN KARI, BAWANG MERAH/PUTIH ,HALBA CAMPUR
- AIR ASAM JAWA
CARA MEMASAK
- PANAS KUALI, MASUKKAN MINYAK DAN MASUKKAN BAHAN TUMIS DAN TUMIS
- KEMUDIAN MASUKKAN REMPAH IKAN , BIARKAN IA MASAK SEKETIKA
- APABILA REMPAH SUDAH MASAK, MASUKKAN SANTAN
- MASUKKAN AIR ASAM JAWA DAN MASUKKAN IKAN
- TABURKAN GARAM,GULA ( SECUKUP RASA)
- SELEPAS ITU, MASUKKAN TIMUN ( BOLEH IKUT CITARASA MASING2), BIAR IA MENDIDIH SEKETIKA DALAM (10/15 MINIT)
- DAN SIAP HEHEHE
HASIL MASAKAN SIS , SELAMAT MENCUBA 😘
No comments:
Post a Comment