RESEPI SAMBAL IKAN KAYU (TONGKOL)
BAHAN-BAHAN
- 3 ULAS BAWANG PUTIH
- 1 LABU BAWANG BESAR
- SEGENGGAM CILI KERING ( CILI KERING HARUSLAH DIREBUS SELAMA 15 MINIT)
- KICAP MANIS ( KAK SIS SUKA GUNA KICAP KIPAS UDANG HIHIHI )
- GULA , GARAM SECUKUP RASA
- BUAH TOMATO (UNTUK HIASAN SAJA HIHIHI
- IKAN TONGKOL
CARA-CARA MEMASAK
- OKAY SEMUA FIRST GORENG IKAN DULU TAU JANGAN LUPAA HAHAHA
- KISARKAN BAWANG BESAR , CILI KERING DAN BAWANG PUTIH
- PANASKAN MINYAK DALAM KUALI TAU...
- BILA MINYAK SUDAH PANAS , MASUKKAN BAHAN YANG DIKISARKAN TADI ,
- MASAK DALAM 15 MINIT LEPASTU MASUKKAN SEDIKIT AIR ASAM JAWA , SEKEPING ASAM GELUGOR ( YANG KECIL SAJA TAU ) , GULA , GARAM SECUKUP RASA DAN KICAP MANIS SEDIKIT
- DALAM 5 MINIT MASUKKAN IKAN KE DALAM KUAH DAN SIAPPPP!
TADAAA!!! DAH SIAP SEMUA , SELAMAT MENCUBA :)
No comments:
Post a Comment